Bu basit testler, motorların ve sürücülerin iyi durumda kalması için çok önemlidir

Her sektörde yaygın olarak kullanılan motorlar ve sürücüler arızalanabilir. Motor ömrünü uzatmak ve enerji tasarrufu sağlamak için beş test veya inceleme öneriyoruz. Bunlar termal, titreşim, kaplin ayarlama, izolasyon direnci ve elektrik ölçümleridir.

1. Termal inceleme: Elektrik ve mekanik motor bileşenlerinin termal kamera veya termometre ile incelenmesi. Yüksek sıcaklıklar tek başına bir sorun göstergesi olmayabilir ancak benzer bileşenlere kıyasla daha yüksek sıcaklığa sahip bir bileşen ya da sıcaklık artışı, bir terslik olduğu anlamına gelebilir.

2. Titreşim analizi: Titreşim Test Cihazı sayesinde dengesizlik, yanlış hizalama, rulman sorunları ve gevşeklik tespit edilebilir. Bu cihazlar, iyi ve kötü değerler veri tabanına sahiptir, titreşim sinyallerini dinamik olarak karşılaştırır ve hatta test cihazın özelliklerine bağlı olarak yerinde tanılama ya da durum tespiti bile yapabilir.

3. İzolasyon direnci testi: Bu test, yalnızca bir kabloyu değiştirerek bir motoru kolayca yeniden çalıştırabilmenizi sağlayabilir. İzolasyon multimetresi, izolasyon direnci testi işlevini, en yaygın dijital multimetre işlevlerinin tümüyle bir araya getirir. Motor bobinlerinin izolasyon direncini ölçerek motor arızalanmadan önce ısı, yaş, korozyon, kir, nem ve aşırı titreşimden kaynaklanan bozulmaları tespit edebilirsiniz.

4. Elektrik akımı dengesizliği: Motorun aşırı ısınmasının yaygın ana nedenlerinden biridir. Akım dengesizliği; güç sağlama sorunları, fazlardan birinde alçak gerilim veya motor bobinlerinde izoalsyon direnci arızası gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Üç Fazlı Güç Kalitesi Analizörü gibi bir cihaz, üç fazlı bir sistemin üç fazınıda da aynı anda kontrol edebilir ve geçici gerilimi(transientleri) algılayabilir. Üç fazın her birinde çekilen akımı kontrol etmek için bir AC akım pensi de kullanılabilir.

5. Kaplinin yanlış hizalanması: Yedek rulmanlar, onarım süresi ve planlanmamış çalışmama sürelerine bağlı olarak her sene binlerce dolar kaybedilmesine yol açabilir. Ayrıca makinenin kullanım ömründe kayba yol açar. Lazerli Kaplin Ayar Cihazı, kaplinleri hızlı şekilde hizalamak için hızlı, doğru ve uygulanabilir yanıtlar ve gerçek zamanlı geri bildirim sağlar.

Motorlarınızdan en iyi şekilde yararlanın!
Önleyici bakım ve motor güvenilirliği programlarınızı geliştirmek için videoları, blogları ve kontrol listelerini keşfedin. Planlanmamış arıza sürelerini azaltmak, çalışma süresini en üst düzeye çıkarmak ve sonuca daha hızlı ulaşmak için çözümleri keşfedin.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......