Akıllı inverter teknolojisi ile performans kayıpsız sorunsuz üretim

Enerji tasarrufunu artırmaya katkı sağlayan Mitsubishi Electric imzalı FR-E800 inverter serisi ile akıllı fabrikalar çok daha esnek, çok daha verimli

Akıllı inverter teknolojisi ile performans kayıpsız sorunsuz üretim

Tüketicilerin kişiselleşen talepleri fabrikaların dijital dönüşümünü hızlandırdıkça inovasyon temelli yeni nesil çözümler de üretim ekosisteminin hâkim gücü olmayı sürdürüyor. Özellikle yeni endüstri evresinde akıllı fabrikaların esneklik, hız ve verimlilik beklentilerini karşılamaya yönelik geliştirilen inverter teknolojisi, standardize edilmiş hatasız üretimde oldukça iddialı… Evden uzaya kadar çok sayıda sektörde ileri teknoloji çözümleriyle dikkat çeken Mitsubishi Electric, kanıtlanmış değişken hız kontrol teknolojisi üzerine inşa ettiği FR-E800 serisi ile akıllı fabrikaların Sanayi 4.0 çağındaki  ihtiyaçlarını karşılıyor. 

Mitsubishi Electric tarafından üretim sahalarındaki en zor şartlar için geliştirilen FR-E800 inverter serisi; enerjiden tasarruf etme ve maliyeti en aza indirmenin yanı sıra kalite, performans ve önleyici bakım yeteneklerini çok amaçlı tek bir inverterde bir araya getiriyor. Sahip olduğu PM motor (Permanent Magnet-Sabit Mıknatıslı) sürme teknolojisi ve gelişmiş OEC (Optimum Excitation Control-Optimum Uyartım Kontrolü) teknolojisi ile FR-E800 inverter serisi enerji tasarrufu sağlıyor.

Eşsiz özellikleriyle esnek, kompakt ve verimli

Yapay zekâ teknolojisi (AI-Artificial Intelligence) ile geliştirilen FR-E800, baskı devre kartlarına monte edilebilecek kadar küçük dünyanın ilk* kompakt metal korozyon sensörüne sahip ve bu sayede genişletilmiş kestirimci bakım yeteneğiyle duruş sürelerini azaltıyor. Yapay zekâ arıza teşhis fonksiyonu ve korozif gaz seviyesi uyarı sistemi (Corrosive Attack Level Alert System- CALAS) sayesinde yüksek performanslı kestirimci bakım fırsatı sunuyor. Bu sayede operatör, üretim ortamının iyileştirilmesi gerektiğinde veya planlanmamış bir kesinti riski oluştuğunda bildirim alarak gerekli adımları atabilme avantajına sahip oluyor.

Life Diagnostics fonksiyonu ile soğutma fanı, metal korozyon sensörü, güç modülü, arıza kontak röleleri, kapasitörler gibi kritik bileşenlerin kalan ömürleri analiz edilerek belirlenebiliyor. Böylece kestirimci bakım ve önleyici bakım ile sistemin kararlı çalışması birlikte destekleniyor. Kurulum ve montaj esnekliği sunan FR-E800 inverter ailesi, uygun ortam çalışma sıcaklığı sağlandığında birden fazla inverterin yan yana montajını mümkün kılarak pano içerisinde yer tasarrufu sunuyor.

*Eylül 2019 tarihli Mitsubishi Electric’in araştırmasına göre

https://www.MitsubishiElectric.com/news/2019/0904.html

Üretimde güvenli, kesintisiz ve hatasız çalışma prensibi

200V, 400V ve 575V gibi farklı gerilim değerindeki şebekelerde çalışabilen FR-E800, normal şart çalışmada 30kW, ağır şart çalışmada 22kW’a kadar 3 fazlı motorları sürebiliyor. İndüksiyon motorlar ve sabit mıknatıslı motorlar için Auto-Tuning özelliğiyle kurulum ve devreye alma işlemlerini ise kolayca yerine getiriyor. Gelişmiş son teknoloji ürünü FR-E800 inverter, güvenlik ve üretkenliğin devamı için standart modeliyle SIL2/PLd Cat.3 ve gelişmiş safety modeliyle SIL3/PLe Cat.3 güvenlik düzeylerine ulaşıyor. Tek bir inverter ile hiçbir opsiyon kartına ihtiyaç duymadan “Güvenli Tork Durdurma” (STO), “Güvenli Durdurma 1” (SS1), “Güvenli Fren Kontrolü” (SBC) ve “Güvenli Hız Takibi” (SSM) fonksiyonlarını bir arada sunabiliyor (Gelişmiş safety modeli FR-E800-SCE kullanıldığında).

Harici maliyetleri minimize eden teknoloji

Son derece esnek ve kompakt FR-E800 inverter serisi, iki Ethernet portuna sahip Ethernet haberleşmeli modelleriyle başta TSN-Time Sensitive Networking (Zamana Duyarlı Ağ) dâhil birçok global haberleşmeyi (CC-Link IE TSN, CC-Link IE Field Network Basic, MODBUS®/TCP, PROFINET, EtherNet/IP, BACnet/IP, EtherCAT) ek bir opsiyon kartına gerek duyulmadan destekliyor. FR-E800 inverter, içerisinde bulunan dahili PLC ile kullanıcısına makine ve sistem için çeşitli çalışma modelleri oluşturmasına olanak tanıyarak çalışma şeklinin ek bir PLC kullanmadan yalnızca inverter tarafından özelleştirilebilmesini sunuyor. Sahip olduğu dahili frenleme transistoru ile harici bir frenleme ünitesi kullanımını ortadan kaldırarak direkt fren direnci bağlama imkânı tanıyor. FR-E800; makine imalatı, otomotiv, gıda-içecek, yaşam bilimleri, su arıtma sektörleri başta olmak üzere birçok alanda gelişmiş özellikleri ve yetenekleriyle çözümler sunabiliyor.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......