Elektronik Endüstrisinde 3D Baskı: Kullanımı ve Avantajları

Eklemeli imalat, sadece elektronik endüstrisinde değil, aynı zamanda diğer tüm endüstrilerde benzersiz avantajlar sunuyor. Tek bir baskı sürecinde birden çok malzemeyi birleştirme yeteneği ve karmaşık geometrideki parçaların üretimini kolaylaştırdığı için üretim süreçlerini geliştirmek ve hızlandırmak isteyenler için ideal bir seçenektir. Hızlı teslim süreleri ve maliyet etkinliği sayesinde, 3D baskı teknolojileri hızlı prototiplendirme, küçük ölçekli üretim ve özelleştirilmiş parçaların üretimi için tercih edilmektedir. Bu teknolojinin sunduğu esneklik ve verimlilik, endüstriyel süreçleri önemli ölçüde iyileştirmektedir.

Elektronik parçalar için 3D baskıyı ne zaman seçmelisiniz?

Talebe Özel Üretim

3D baskı, elektronik parçaların talebe özel üretimini kısa teslim süreleri ve uygun maliyet yapısıyla mümkün kılar. Özellikle ürün tasarımı ve pazara açılma süresini önemli ölçüde hızlandırır ve tüm sürecin verimliliğini artırır. Ayrıca, birden çok 3D baskı malzemesi kullanılarak düşük hacimli üretimi, CAD ortamından hiç ayrılmadan sipariş verebilir. Bu temel avantaj, tüm elektronik endüstrisinde tedarik zincirini dönüştürerek hem parça ihtiyacı olanlara hem de üreticilere büyük kolaylıklar sağlar.

Karmaşık ve Yenilikçi Tasarımlar.. 

Karmaşık ve yenilikçi tasarımların detayları ve zorlukları, tasarımcılara sıradan çözümlerin ötesine geçme ve yaratıcı fikirler geliştirme şansı verir. Bu, tasarımcıların mevcut normlardan ve alışılagelmiş yöntemlerden sıyrılarak, daha özgün ve etkileyici tasarımlar oluşturmalarına olanak sağlar. SLS (Selective Laser Sintering) ve MJF (Multi jet fusion) karmaşık tasarımlar ve seri üretim için uygun olan 3D baskı teknolojileridir. Elektronik muhafazalar, devre tahtaları gibi iyi bir seri, geleneksel işlemlere kıyasla katmanlı imalat ile hızlı bir şekilde üretilebilir. Örneğin, güneş panelleri için 3D baskı kullanmak, tasarımcıların geleneksel tasarım kurallarını esnetmelerine yardımcı olur. Bu durum sadece dış yapıyı etkilemez, aynı zamanda bileşenlerin performansını artırma, boyutu en aza indirme, ağırlığı optimize etme ve karmaşık ve hassas geometriler elde etme imkanı sağlar.

Hızlı Prototipleme Avantajları..

Eklemeli imalat teknolojisinin hızı ve işletme kolaylığı onu hızlı prototip üretimi için ideal bir teknoloji yapar. Multi jet fusion (MJF) teknolojisi, çoğunlukla prototipleme için tercih edilen, uygun maliyetli bir 3D baskı yöntemidir. FDM (Fused Deposition Modeling) 3D baskı, kolay uygulama, uygun maliyet ve geniş yelpazede sunduğu malzeme çeşitliliği sayesinde prototip üretimi için en çok tercih edilen teknolojidir. Tüm süreçler, geleneksel süreçlere kıyasla daha uygun maliyetli olduğu için, kısa bir süre içinde yeniden tasarlama ve parçaları analiz etme avantajı sağlar.

Farklı Malzeme Denemeleri..

PCB gibi elektronik ürünler, genellikle yalıtkan dielektrik taban ve iletken bileşenler olmak üzere iki tür malzemeye dayanır. Son zamanlarda, düşük dielektrik sabitine sahip yeni polimer malzemeler ve ayarlanabilir elektronik özelliklere sahip yarı iletken polimer malzemeler kullanıma sunulmuştur. 

Yüksek Yüzey Kalitesi..

Sıkı tolerans ve yüksek çözünürlük gerektiren üretimlerde genellikle tercih edilen SLA (Stereolithography) veya Carbon DLS gibi teknolojilerde iyi yüzey performansı sunan akışkan formdaki reçineler kullanılır. Özellikle elektronik endüstrisinde önemli olan esneklik ve su geçirmezlik gibi özellikler, katlanabilir telefonlar ve suya dayanıklı ekipmanların üretimine olanak sağlar.”

Elektronik endüstrisinde eklemeli üretimin avantajları;

Uygun ve optimize edilmiş tasarım..

CAD modeller, bilgisayarlar tarafından üretildiği ve yazdırıldığı için hata payı çok azdır.Geleneksel imalat süreçlerinde, devre daha sonraki aşamada tamamlanan parçaya eklenirken, eklemeli imalat sürecinde yerleşik devre, parça ile birlikte üretilir ve devreyi dış etkenlere karşı koruyan bir kapsül oluşturur. Örneğin, bir cep telefonundaki küçük bir anten doğrudan telefon ile birlikte üretilebilir.

Düz olmayan yüzeyler için 3D baskı..

PCB’ler gibi elektronik ürünler, 3D baskı yöntemi ile basitçe yassı yüzeylere sahip olan parçalar için üretilebilir. Oysa geleneksel imalat teknolojileri bu işleme izin vermiyor. Aynı şekilde, elektronikler giyilebilir cihazlara, esnek yüzeylerdeki sensörlere, şeker ölçüm çubuklarına, protezlere ve özelleştirilebilir pillere entegre edilebilir.3D baskı ile üretilen bataryalar ve cihazlar, şekilleri ve boyutları belirli bir ürüne ve fonksiyona uyacak şekilde özelleştirilebildiği için normal cihazlardan daha iyi performans gösterebilir ve performansı optimize edebilir.

Hafif ve daha az malzeme atığı..

3D baskının önemli özelliklerinden biri, geleneksel imalata kıyasla daha az atık malzeme üretmesidir.  3D baskı, ek kablolar ve ek devreler için ihtiyacı ortadan kaldırarak geleneksel üretimdeki adımları tek bir adıma dönüştürerek daha basit bir montaj deneyimi sağlar.

Zararlı kimyasalları ortadan kaldırır..

Geleneksel imalatta kazıma ve boşaltma işlemleriyle üretilen parçaları temizlemek için zararlı kimyasallar kullanılabilir. Eklemeli üretim, film herhangi bir ek adım olmaksızın doğrudan yerine yerleştirildiği için bu adımı ortadan kaldırmıştır.

Sonuç..

Xometry Türkiye, hem prototipler hem de büyük seri üretimler talepleri için online talebe özel 3D baskı hizmetleri sunar. Tüm Avrupa ve Türkiye genelinde 2.500’den fazla üretim ortağıyla, Xometry parçalarınızı 3 gün gibi bir süre içinde teslim edebilmektedir. 3D baskı için çeşitli üretim seçenekleri sunan Xometry Anlık Teklif Motoru’na CAD dosyalarınızı yükleyerek anında fiyat teklifi alabilirsiniz

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......